Anasayfa

Yağmurlu geçen bir baharın ardından İngiltere'de kuraklık azalıyor ama Avrupa'nın çoğu kavrulmuş durumda

Dünyamız sıcaklık sınırını aşmaya yaklaştı! Bu durum dünyanın birçok yerinde hava durumlarında çeşitli garipliklere neden olmaya devam ediyor. Birleşik Krallık geçtiğimiz yıl ciddi bir kuraklık tehditiyle karşı karşıya kalmışken, bu yıl inanılmaz yağışlı ve karlı geçti. Bununla birlikte Avrupa’da kuraklık tehlikesi devam ediyor. 

4 Dakikalık Okuma
|
İklim Kaynaklı Riskler ve Fırsatlar

Dünyamız sıcaklık sınırını aşmaya yaklaştı! Bu durum dünyanın birçok yerinde hava durumlarında çeşitli garipliklere neden olmaya devam ediyor. Birleşik Krallık geçtiğimiz yıl ciddi bir kuraklık tehditiyle karşı karşıya kalmışken, bu yıl inanılmaz yağışlı ve karlı geçti. Bununla birlikte Avrupa’da kuraklık tehlikesi devam ediyor. 

Sıcaklık Sınırı

Bilim insanları, aşırı ısınan dünyamızın önümüzdeki birkaç yıl içinde ilk kez sıcaklık sınırını aşacağını tahmin ediyor.

Araştırmacılar, günümüz ile 2027 arasında 1,5 derecelik küresel ısınma eşiğini geçme riskimizin %66 olduğunu söylüyor. İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan hasarlar nedeniyle bu risk her geçen gün artıyor.

Sıcaklık sınırı olan 1,5°C'yi geçici olarak aşma durumu, sıfıra yakın bir ihtimale sahip olduğu 2015’ten bu yana düzenli bir şekilde arttı. 2017 ile 2021 arasında bu risk yüzde 10 civarındaydı.

El Niño'nun küresel sıcaklıklar üzerinde nasıl bir etkisi olacak?

2022'deki ortalama küresel sıcaklıklar, gezegeni 1850 - 1900’lerdeki seviyelerinin yaklaşık 1,15°C üzerine çıkardı. WMO'ya göre, La Niña'nın son üç yıldaki soğutma koşulları, uzun vadeli ısınma eğilimini geçici olarak dizginledi.

Bu koşullar Mart 2023'te sona erdi ve önümüzdeki birkaç ay içinde ısınan El Niño olayının gelişmesi bekleniyor. Tipik olarak bu koşullar, küresel sıcaklıkları geliştikten bir yıl sonra artırıyor, bu da etkilerin 2024'te görüleceği anlamına geliyor.

Talaas, bunun insan kaynaklı iklim değişikliğiyle birleştiğinde küresel sıcaklıkları "keşfedilmemiş bölgeye" iteceği konusunda uyarıyor.

Birleşik Krallık’ta neler oluyor? 

Birleşik Krallık’taki yağış modelleri, değişen kuraklık ve şiddetli yağmur dönemleriyle tahmin edilemez durumdaydı. Geçen yıl İngiltere'nin güneyindeki kuraklık Aralık başına kadar devam etti, ancak ardından bölge Aralık ve Ocak aylarında sürekli yağış aldı. Fakat, Şubat ayının kayıtlara geçen en kurak aylardan biri olduğu ortaya çıktı ve bu da kuraklık endişelerini artırdı

Mart ayı başlarında jet akışının güneye doğru kayması, Kuzey Kutbu'ndan soğuk hava getirdi ve Britanya'nın büyük bölümünü kar ve buz kapladı. Daha sonra, batıdan esen rüzgarlar geri döndü ve okyanustan yağışlı hava getirdi.

Nisan ayında, jet akışı kuzeye kaydı ve kararsız hava koşullarına ve tipik Nisan sağanak yağışlarına neden oldu. Sonuç olarak, İngiltere ve Galler'deki kayalar, topraklar, nehirler ve rezervuarlardaki su kaynağı düzeldi ve bazen sellere yol açtı. Bazı bölgelerde, özellikle güney İngiltere'de, beklenenden daha yüksek su seviyeleri oluştu ve bu da sel riskini artırdı. Buna karşılık, İskoçya ortalama yağış aldı, bazı kısımlar kuru kaldı ve yaza doğru düşük nehir akışlarına sahip oldu.

Birleşik Krallık'ta kuraklık iyileşirken, İspanya, Portekiz, güney Fransa ve kuzey Afrika dahil olmak üzere Batı Avrupa'nın diğer bölgeleri su kıtlığı çekmeye devam ediyor. Bu, Birleşik Krallık'ta taze ürünlerin mevcudiyetini etkiledi. İspanya'nın tahıl hasadıysa, uygun olmayan toprak koşulları nedeniyle tehdit altında. İtalya'daki Po ve Ren gibi Avrupa'daki büyük nehirlerin akışları hâlâ düşük, bu da elektrik tedarikini ve ulaşımı aksatıyor.

İngiltere'deki dalgalı hava modelleri, artan iklim değişkenliğinin bir yansıması olabilir. 2022 yazı ısı rekorları kırdı ve Ekvatoral Pasifik'teki okyanus akıntılarının ve sıcaklıklarının ana modeli olan El Niño'nun geri dönüşü, olumlu bir ısınma aşamasına işaret ediyor. Bu durum, atmosferde ve okyanuslarda birikmekte olan küresel ısınmanın önümüzdeki yıllarda yoğunlaşacağını göstermekte. Aşırı hava koşullarının devam etmesi bekleniyor.

S360'ta ortak değer yaratmayı odağımıza alarak günümüzün en önemli sürdürülebilirlik problemleri üzerine stratejik öneriler geliştiriyor, böylece kârı amaçla birleştiriyoruz.

Detaylı bilgi için kurumsal web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.s360.com.tr

İlginizi çekebilecek diğer makaleler

3 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Veriler, geçtiğimiz 12 aylık dönemde sıcaklıkların sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,5 derece üzerinde olduğunu gösteriyor

4 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Dünya Mülteciler Günü: Yenilikçi yaklaşımlar sürdürülebilir geçim kaynaklarının inşasına nasıl yardımcı olabilir?

2 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Kuşaklar arası liderlik iş dünyasını ve toplumu güçlendirebilir