Anasayfa

Sosyal hareketler, yeşil enerji gibi gelişmekte olan endüstrilerde girişimciliği nasıl hızlandırıyor?

İklim krizine ve diğer zorluklara yönelik yenilikçi çözümler arayışında, sosyal hareketler yeni işletmelerin destek kaynağı olabilir. Genellikle muhalefet ve protesto ile ilişkilendirilse de bu tür kolektif girişimler, gelişmekte olan sektörlerde girişimcilik faaliyetini teşvik etmede kritik öneme sahip olabilir ve en çok ihtiyaç duyulan alanlarda yenilik için katalizör görevi görebilir.

2 Dakikalık Okuma
|
Döngüsel Ekonomi

Sosyal hareketler, iklim değişikliği gibi sorunlara yenilikçi çözümlerin bulunmasında girişimcilik faaliyetlerini teşvik ederek destek olabilir. Araştırmalar, sosyal hareketlerin güneş enerjisi sektörü, yeşil bina ve geri dönüşüm gibi alanlarda yeni oyuncuların katılımında da önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor. Bu tür kolektif girişimler, yeşil enerji gibi gelişmekte olan sektörlerde girişimciliğin gelişimi için gerekli olan değişimleri desteklemeye yardımcı olabilir.

İklim krizine ve diğer zorluklara yönelik yenilikçi çözümler arayışında, sosyal hareketler yeni işletmelerin destek kaynağı olabilir. Genellikle muhalefet ve protesto ile ilişkilendirilse de bu tür kolektif girişimler, gelişmekte olan sektörlerde girişimcilik faaliyetini teşvik etmede kritik öneme sahip olabilir ve en çok ihtiyaç duyulan alanlarda yenilik için katalizör görevi görebilir.

Sosyal hareketler girişimciliğe nasıl katkı sağlayabilir? Portland State Üniversitesi'nden Profesör Theodore Khoury ve meslektaşı, ABD'deki güneş enerjisi sektörü üzerinde bir araştırma gerçekleştirdi ve yenilenebilir enerjiyi teşvik eden teknoloji odaklı savunuculuk organizasyonlarını inceledi. Bu çalışmada sosyal hareketler ile girişimcilik arasındaki ilişki anlaşılmaya çalışıldı.

Sosyal hareketlerin, girişimciliğe ve yeni oyuncuların sektöre katılımına nasıl katkı sağlayabileceği merak ediliyor. Elbette, sosyal veya kültürel hedefleri teşvik etmek olan sosyal hareketlerin amacı organizasyonlar ile aynı değildir. Araştırmada incelenen ABD merkezli organizasyonlar, daha çok eğitim odaklı ve amacı doğrultusunda hedefe yönelik bir yaklaşım benimsiyor. Carolina Land and Lakes, Acadia Center ve Energy Trust of Oregon gibi organizasyonların, temiz enerjiyi teşvik etmek için çeşitli girişimleri var. Bu organizasyonlar, eğitim ve öğretim programları düzenleyerek, yanlış bilgilere karşı mücadele ederek, düzenleyici reformlar için çaba göstererek ve teknoloji değiş tokuşu veya yükseltme programları yöneterek temiz enerjiyi teşvik ediyor.

Sosyal hareketlerin girişimciliğe etkisi aşağıdaki gibi olabilir:

1. Yeni bir sektörün meşruiyetini artırma

Bir sektör bebeklik dönemindeyken, sosyal hareketler bu sektörün ve yeni oyuncuların geçerli ve meşru bir biçimde ortaya çıkmasına yardımcı olur. Bir şirketin teklifindeki bilinmezleri açıklar, onlar için yer açacak yasal çerçeveleri destekler ve potansiyel müşterilere yönelir. Temiz enerji grupları, yenilenebilir teknolojiler için eyalet tabanlı teşviklerin, satış vergisi kredilerinin artmasını sağlayabilir. Örneğin Acadia Center, temiz enerji yatırımlarının iş yaratma ve ekonomik büyüme üzerindeki etkisine dair veriler yayınlıyor ve yenilenebilir enerjiler için piyasa odaklı stratejiler tasarlamak ve bunları uygulamak için politikalar savunuyor.

2. Yeni şirketleri bir sektöre giriş yapmaya teşvik etme

Yoğun nüfuslu sektörler, giriş koşullarını rekabetçi bulan girişimciler nedeniyle genellikle yeni oyuncuların azaldığı bir döneme girer. Ancak araştırmamız, bir sektör olgunlaşmaya ve rekabetin artmaya başladığı bir dönemde bile, sosyal hareketlerin halk desteğini ve talebini genişleterek yeni şirketleri sektöre katılmaya teşvik edebileceğini gösteriyor. Carolina Land and Lakes, göz ardı edilebilecek tüketicilere yönelerek, küçük işletmelerin ve çiftçilerin yenilenebilir enerji projelerine hükümet desteği almasına yardımcı olur, bu da güneş fotovoltaik panellerin kurulumunu içerir.

3. Uzman şirketlerin girişini teşvik etme

Sosyal hareket organizasyonları, daha küçük, uzman firmaların girişini teşvik edebilir ve genel firmaların hakimiyetini sınırlayabilir. Bunu, tüketicilerin ve devlet kurumlarının desteğini sağlayarak yaparlar. Örneğin uzman güneş sağlayıcıları, sosyal hareketler devlet teşviklerini güneş çatı panelleri için güvence altına alırsa veya küçük pazar oyuncuları hakkında bilgi sağlarsa büyük enerji şirketleriyle rekabet edebilirler.

Sosyal hareket organizasyonlarının varlığı, girişimciliğin ve yeniliğin başlayacağının kesin bir garantisi değildir. Ancak birçok gelişmekte olan sektörde, bu tür organizasyonlar, tüketici alışkanlıklarının, düzenleyici çerçevelerin ve sektör yapısının gelişimi için kritik bir rol oynayabilir.

S360'ta ortak değer yaratmayı odağımıza alarak günümüzün en önemli sürdürülebilirlik problemleri üzerine stratejik öneriler geliştiriyor, böylece kârı amaçla birleştiriyoruz.

Detaylı bilgi için kurumsal web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.s360.com.tr

İlginizi çekebilecek diğer makaleler

3 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Veriler, geçtiğimiz 12 aylık dönemde sıcaklıkların sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,5 derece üzerinde olduğunu gösteriyor

4 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Dünya Mülteciler Günü: Yenilikçi yaklaşımlar sürdürülebilir geçim kaynaklarının inşasına nasıl yardımcı olabilir?

2 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Kuşaklar arası liderlik iş dünyasını ve toplumu güçlendirebilir