Anasayfa

Okyanuslarda yüzey sıcaklığı rekor seviyeye ulaştı

ABD hükümet verilerine göre, okyanus yüzey sıcaklığı, uydu kayıtlarının başlamasından bu yana tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve dünya çapında sıcak deniz dalgalarına yol açtı.

3 Dakikalık Okuma
|
İklim Kaynaklı Riskler ve Fırsatlar

ABD hükümet verilerine göre, okyanus yüzey sıcaklığı, uydu kayıtlarının başlamasından bu yana tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve dünya çapında sıcak deniz dalgalarına yol açtı.

İklim bilimcileri, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (National Oceanic and Atmospheric Administration - Noaa) tarafından sağlanan ön verilerin, okyanus yüzeyindeki ortalama sıcaklığın bu yılın Nisan ayının başından bu yana 21.1°C olduğunu ve 2016'da ölçülen 21°C'lik rekoru geride bıraktığını söyledi.

Pasifik boyunca etkisi görülen üç yıllık La Niña koşulları, sıcaklıkların bastırılmasına yardımcı olmasının yanı sıra artan sera gazı salımlarının etkisini azaltmıştı. Ancak bilim insanları, sıcaklığın artık okyanus yüzeyine yükseldiğini söyleyerek, bu yılın sonlarında tropikal Pasifik'te aşırı hava koşulları riskini artırabilecek El Niño belirtilerine işaret ediyor. Noaa verilerine göre, küresel olarak ortalama ikinci en yüksek okyanus sıcaklıkları, 2014'ten 2016'ya kadar süren El Niño ile aynı zamana denk gelmişti.Sona eren La Niña koşulları ile iklim krizi sinyalleri yüksek sesle ve net bir şekilde gelmekte.

Çoğunlukla uydu gözlemlerine dayanan Noaa verileri aynı zamanda gemi ve şamandıralardan alınan ölçümlerle de doğrulandı. Ancak henüz kutup bölgeleri hakkında veriler bulunmuyor.

Fosil yakıtlar ve ormansızlaşma ile atmosferde artan sera gazlarının neden olduğu ekstra ısının %90'ından fazlası okyanuslarda hapsoldu. Geçen yıl yapılan bir araştırma, okyanusta biriken ısı miktarının giderek arttığının ve daha derinlere nüfuz ederek aşırı hava koşullarını tetiklediğini öne sürmüştü.

Bu çalışmanın ortak yazarlarından biri olan New South Wales Üniversitesi’nde iklim bilimci Matthew England’e göre gözlemlediğimiz rekor deniz yüzeyi sıcaklıkları, iklim sistemlerine olan beşeri müdahalenin artışı sonucu gözlemlediğimiz bir uyarı niteliğinde. 

Okyanusun üst 2 km'sinden yapılan ölçümler, özellikle 1980'lerden bu yana hızlı bir ısı birikimi olduğunu gösteriyor. ABD Ulusal Atmosfer Araştırmaları Merkezi'nde (US National Center for Atmospheric Research) iklim bilimcisi Dr. Kevin Trenberth, biriken ısının Pasifik okyanusunda 100 metreden daha aşağılara indiğini ve bu durumun atmosfer üzerinde zincirleme etkileri olacağını belirtti.

New South Wales Üniverstiesi İklim Değişikliği Araştırma Merkezi'nden (UNSW Climate Change Research Centre) Dr. Alex Sen Gupta, okyanus yüzeyindeki sıcaklık artışlarının 1980'lerden beri neredeyse doğrusal olarak arttığına dikkat çekti. Ancak şaşırtıcı olan durumun La Niña koşullarına rağmen son üç yılın sıcak geçmesi olduğunu ekledi.  

Mevcut gözlemler, güney Hint Okyanusu, güney Atlantik, kuzeybatı Afrika açıkları, Yeni Zelanda çevresi, Avustralya'nın kuzeydoğusu açıkları ve Orta Amerika'nın batısı dahil olmak üzere çeşitli bölgelerde orta ve güçlü deniz ısı dalgaları olduğunu göstermekte.

Denizdeki ısı dalgaları yerel hava koşulları tarafından etkilense de, araştırmalar okyanusların ısınmasının frekans ve yoğunluklarının arttığını gösteriyor. Küresel ısınma ile daha da kötüleşecek bir eğilim tahmin edilmekte.

Daha sıcak okyanus, fırtınalar için daha fazla enerji sağlamanın yanı sıra buz tabakalarını da riske atıyor ve ısındıkça genişleyen tuzlu su nedeniyle küresel deniz seviyelerini yükseltiyor.

Deniz ısı dalgaları ayrıca denizdeki vahşi yaşam üzerinde yıkıcı etkilere sahip. Tropikal resiflerde mercanlar için tehlike yaratıyor. Araştırmalar ayrıca, ısınan okyanusların besin ağını kökten değiştirebileceğini, alglerin büyümesini teşvik ederken insanların yediği türleri azaltabileceğini öne sürdü.

Monash Üniversitesi'nden iklim bilimci Prof. Dietmar Dommenget, küresel ısınmanın sinyallerinin okyanuslarda çok daha net olduğunu söyledi. Devam eden El Niño koşulları ile sadece okyanusta değil karada da yeni rekorlar göreceğimizi ekledi.

S360'ta ortak değer yaratmayı odağımıza alarak günümüzün en önemli sürdürülebilirlik problemleri üzerine stratejik öneriler geliştiriyor, böylece kârı amaçla birleştiriyoruz.

Detaylı bilgi için kurumsal web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.s360.com.tr

İlginizi çekebilecek diğer makaleler

3 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Veriler, geçtiğimiz 12 aylık dönemde sıcaklıkların sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,5 derece üzerinde olduğunu gösteriyor

4 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Dünya Mülteciler Günü: Yenilikçi yaklaşımlar sürdürülebilir geçim kaynaklarının inşasına nasıl yardımcı olabilir?

2 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Kuşaklar arası liderlik iş dünyasını ve toplumu güçlendirebilir