Anasayfa

Müşteri iadeleri katı atık depolama alanlarından uzak tutulabilir mi?

Sizin için derledik.

4 Dakikalık Okuma
|
Döngüsel Ekonomi

Amazon geçen hafta, döngüsel ekonomi hedeflerini ilerleterek her yıl 300 milyon ürünü kullanımda tutacağını tahmin ettiği iki yeni program başlattı. Küçük şirketler, iade edilen malları kullanılmış ürün olarak Amazon'da yeniden satabilecek ve yeni Amazon Tasfiye Yoluyla Gönderim, Derecelendirme ve Yeniden Satış seçenekleri aracılığıyla iadelerin ve stok fazlası mallarının işlenmesini Amazon'a ve ortaklarına devredebilecekler.  

COVID-19 salgını sırasında çevrimiçi ticaret patlama yaşarken, perakende satıcılar dizüstü bilgisayarlar, tabletler, TV'ler ve yüz maskeleri gibi yeni ürünleri yeniden satmak, geri dönüştürmek veya başka bir şekilde dolaşımda tutmak yerine ortadan kaldırmak zorunda kaldı.  

Geçen yıl İngiltere'de iTV News ve daha sonra Kanada Yayın Kurumu tarafından yapılan açıklamalar tüketicilerden ve sürdürülebilirlik savunucularından tepki aldığı için Amazon "sıfır ürün imhası"na yönelik bir taahüt vermek durumunda kaldı.  Bu arada Amazon, 2040 yılına kadar net sıfır karbona ve 2025 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir enerjiye ulaşma hedeflerini ilerletirken, şirket sürdürülebilirlik ekibini de genişletiyor. Ocak ayında, eski Mohawk Group CSO'su George Bandy'yi döngüsel ekonomi çabalarının dünya çapındaki başkanı olarak görevlendirdi.

Amazon'un dünya çapındaki iade, yeniden ticaret ve sürdürülebilirlik direktörü Libby Johnson McKee bir basın açıklamasında, "Müşteri iadeleri tüm perakendeciler için hayatın bir gerçeği ve bu ürünlerle ne yapılacağı endüstri çapında bir zorluk" dedi. McKee’ye göre bu yeni programlar, ister Amazon tarafından ister küçük işletmeler tarafından olsun, Amazon'da satılan ürünlerin iyi bir şekilde kullanılmasını ve israf edilmemesini sağlamak için atılan adımların örnekleri.

Bir tersine lojistik şirketi olan Happy Returns de, markaların Amerika Birleşik Devletleri genelinde, müşterilerin iadelerini herhangi bir yeni ambalaja ihtiyaç duymadan ücretsiz olarak bırakabilecekleri “iade çubuklarını” kullanmalarına olanak tanıyor. Ayrıca, tek kullanımlık karton ambalajdan uzaklaşmayı vurgulayarak, kutusuz, mağaza içi iadeyi tercih etmenin de çevresel anlamda olumlu bir etki yarattığını da belirtiyorlar.

KOBİ'ler için yatırım getirisi  

Küçük işletmeler 21 yıldır Amazon üzerinden mal satıyor. 2006'dan bu yana, Amazon Lojistik (FBA) programı onlara ürünlerin depolanması, paketlenmesi ve müşterilere nakliyesini Amazon'un yapmasına izin verme seçeneği sunuyor.

Artık FBA Tasfiyeleri ile satıcılar, iade edilen ve stok fazlası envanterindeki olası kayıpları telafi etmek için Amazon'un "toptan tasfiye ortaklarına ve teknolojisine" de güveniyor. Bu gelişmenin bir diğer özelliği ise, satıcıların "yeni gibi" ile "kabul edilebilir" arasında derecelendirilen, iade edilen ürünleri satarken kendi seçtikleri bir fiyattan listelemelerine olanak tanıyor.

Bu yeni programlardan önce, Amazon'daki küçük işletmeler ya müşterilerden iadeleri kendilerine geri göndermelerini ya da Amazon'un ürünleri bağışlamasını istiyordu. Son iki yılda başlatılan FBA Bağışları aracılığıyla satıcılar, iadeleri veya fazla ürünleri yönetmek veya teslim etmek zorunda kalmadan bağışlayabiliyor. Amazon'a göre bu, okul malzemeleri de dahil olmak üzere 67 milyon öğenin hayır kurumlarına bağışlanmasını sağladı.  

 Amazon'un yeni girişimlerinin potansiyel çevresel etkileri sorulduğunda, Çevre Savunma Fonu’nun (EDF) tüketici sağlığı direktörü Boma Brown-West, e-ticaret şirketlerinin döngüsel bir ekonomiyi yönlendirmede oynayabileceği büyük rolün altını çizdi. Bunun dışında, tüketici ürünlerinin, modern dünyanın en büyük çevresel etki kaynağı olduğunu ve bunların bertaraf edilmesinin, dünyada her yıl üretilen milyar ton belediye atığına büyük katkıda bulunacağını belirtti. Bütün büyük perakendecilerin döngüsel ekonomiyi hızlandırma ve israfı azaltma konusunda fırsatları ve büyük sorumlulukları bulunuyor.

Brown-West, verimliliği artırmak ve malzeme israfını azaltmak için "daha fazlasını yapmanın" liderleri takip ederek başlayabileceğini de sözlerine ekledi ve Apple, Samsung ve Patagonia gibi şirketlerden ürün geri alma programlarını işaret etti.  

Apple 2019 yılında, tüketiciler için geri dönüşüm programının genişletilmesini ve Austin, Teksas merkezli yeni bir Malzeme Geri Kazanım Laboratuvarı'nın duyurusunu içeren geri dönüşüm programlarına ve ilgili e-atık çabalarına daha fazla yatırım yaptığını duyurmuştu. Şirket ayrıca, eski Apple cihazlarının geri dönüştürülmesi, yenilenmesi ve elektronik atıkların çöplüklerden korunması konusundaki mevcut çabalarının başarısını da bildirdi.

Samsung ise, eski Galaxy akıllı telefonlarını Hindistan, Fas, Vietnam ve Papua Yeni Gine'deki yetersiz hizmet alan insanlar için sağlık ekipmanlarına dönüştürüyor. Şirketten yapılan açıklamada, eski telefonların göz hastalıkları olan hastaları taramak için göz bakım ekipmanı olarak yeniden modelleneceği belirtildi. Samsung, geri dönüşüm girişiminin e-atıkları düzenli depolama alanlarından yetersiz hizmet alan topluluklar için tıbbi cihazlar üreten birimlere yönlendirdiğini söylüyor.

Patagonia, tüm iş modelini döngüsel ekonomiye ve sürdürülebilirlik üzerinden tanımlayan bir örnek olarak öne çıkıyor. Ocak 2012’den beri B Corp sertifikasına sahip şirket, çevre üzerindeki etkisini azaltmak için onarılabilir dayanıklı ürünler tasarlıyor ve ürünlerinin mümkün olduğu kadar uzun süre kullanımda kalmasını sağlarken markanın tüm ürünlerine de ömür boyu garanti veriyor. Eskiye ürünler iade edildiğinde ürünler onarılıyor ve yeniden satılıyor. Onarılamayan ürünler ise geri dönüştürülüyor ve ürünün değerinde müşteriye hediye çeki veriliyor.  Patagonia, 2018'de yaklaşık 3.100 kg ağırlığındaki ürünü geri dönüştürdüğünü ve bu tekstil hacmini çöplüklerden uzak tuttuğunu belirtiyor. İade edilen bir ürün geri dönüşüme uygun değilse, şirket "daha iyi bir çözüm" olarak adlandırdığı şeyi bulana kadar deposunda bu ürünü elinde tutuyor. Buna karşılık Patagonia, geri dönüştürülmüş ürünlerini Worn Wear çevrimiçi mağazası aracılığıyla satıyor. 2017 yılında başlatılan program aracılığıyla 120.000'den fazla geri dönüştürülmüş ürün satıldı.  

Tüm büyük perakendeciler, döngüsel ekonomiyi hızlandırmak ve israfı azaltmak için sorumluluğa sahip. Bu bağlamda, atık konusunda liderlik yapmak, perakendecilerin isteklerini yükseltmek ve toksik bileşenleri ortadan kaldıran bir ekonomiyi teşvik etmek anlamına geliyor. 

S360'ta ortak değer yaratmayı odağımıza alarak günümüzün en önemli sürdürülebilirlik problemleri üzerine stratejik öneriler geliştiriyor, böylece kârı amaçla birleştiriyoruz.

Detaylı bilgi için kurumsal web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.s360.com.tr

İlginizi çekebilecek diğer makaleler

3 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Veriler, geçtiğimiz 12 aylık dönemde sıcaklıkların sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,5 derece üzerinde olduğunu gösteriyor

4 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Dünya Mülteciler Günü: Yenilikçi yaklaşımlar sürdürülebilir geçim kaynaklarının inşasına nasıl yardımcı olabilir?

2 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Kuşaklar arası liderlik iş dünyasını ve toplumu güçlendirebilir