Anasayfa

Ekosistemleri onarmanın en iyi yolu yerli halkları dinlemek

Yerli gıda sistemleri ve geleneksel arazi yönetimi teknikleri, ekolojik restorasyonla mücadelede en iyi seçenekler olarak değerlendiriliyor. Ancak birçok araştırmacı geleneksel bilgiyi göz ardı etme eğiliminde.

2 Dakikalık Okuma
|
Biyoçeşitlilik ve Ekosistemler

Yerli gıda sistemleri ve geleneksel arazi yönetimi teknikleri, ekolojik restorasyonla mücadelede en iyi seçenekler olarak değerlendiriliyor. Ancak birçok araştırmacı geleneksel bilgiyi göz ardı etme eğiliminde.

Frontiers tarafından yapılan araştırmaya göre çevrecilikle ilgili modası geçmiş bilimsel modeller ve muhafazakar görüşler, birçok araştırmacının yerli halkların sahip olduğu geleneksel ekolojik bilgileri göz ardı etmesine ve dikkate almamasına yol açtı.

Pop-up restorasyon üzerine

Britih Columbia ve Simon Fraser Üniversitelerinin Tarihsel-Ekolojik Araştırma Laboratuvarı'ndaki St'at'imc ve Quw'utsun bölgelerindeki iki restorasyon çalışması incelendi. Çalışmaların sonucu olarak çevreci STK'lar, maden çıkarma endüstrileri ve devlet kurumları tarafından kullanılan ve yerel bilimsel uygulamaları dikkate almadan araziyi onarmak ve iyileştirmek için kuralcı teknikler sunan "pop-up restorasyon" olarak bilinen bir yöntemin ana hatlarını çizdiler. Araştırma, pop-up restorasyonunun, uzun süredir devam eden, derinlemesine kökleşmiş önyargılar ve ırkçı fikirler nedeniyle yerlilerin geçim kaynaklarına ve bilgilerine ilişkin köklü yanlış anlamalardan kaynaklandığını öne sürüyor.

Yerli sistemlerden uzaklaşmak

Araştırmacılara göre, restorasyon hedeflerine ulaşamayan pop-up restorasyon veya restorasyon girişimleri, genellikle geleneksel gıda sistemlerini ve yerlilerin tarihlerini göz ardı ediyor. Bu noktada araştırmacılar, bozulma-restorasyon döngüsünün yanında yerli gıda sistemlerinin restorasyon ekolojisine ve yerli topraklarına yaklaşım şekillerini değerlendiriyor.

Yerli gıda sistemleri, insanların diğer canlılarla bir arada yaşamasını merkeze alan ve sömürücü veya sabit restorasyon hedefleri yerine kültürel-ekolojik dengeye öncelik veren gıda üretimi, dağıtımı ve tüketimine bütünsel bir yaklaşım sağlıyor.

İlk örnek British Columbia'daki St'at'imc bölgesinden geliyor. Haziran 2021'de rekor kıran sıcaklıklar, bölgede ısıya bağlı 619 ölümle sonuçlandı ve yaklaşık 85 mil ormanı yakan McKay Creek Orman Yangını'na yol açtı. Bunu takiben, etkilenen yerli topluluklar, Kanada hükümeti ve çiftçiler arasındaki iletişimi kolaylaştırmak için bir teknik komite oluşturuldu. Bu sayede St'at'imc halkına komitede yer alma ve toprağı yeniden canlandırmanın en iyi yolları hakkındaki fikirlerini paylaşma fırsatı verildi.

Göz ardı edilen yerel sesler

Ancak restorasyon süreci sırasında hükümet öncülüğünde yürütülen bölgedeki orman yangınlarına yönelik çalışmalar; büyük ölçüde yalnızca birkaç çıkar grubunun değerleri, hedefleri ve öncelikleri tarafından yönlendiriliyor. Araştırmacılar; hükümet politikasının ve karar alma mekanizmasının, masadaki St'at'imc'in seslerini, bilgisini ve uzmanlığını bazı durumlarda tamamen göz ardı ettiğini gözlemlediklerini belirtti.

Geçmişi anlayarak geleceğe yön vermek nasıl mümkün?

Çalışmanın yazarları, geçmişteki ve devam eden sömürgecilik dalgalarının etkilerini kabul etmenin, gelişen topluluk ihtiyaçlarına gerçekten açık olmanın ve değişen ilgi, bilgi ve kaynak düzeylerine anlayış ve şefkat göstermenin, toprağın yeniden geliştirilmesi ve bakımı için önemli olduğunu söylüyor.

Sonuçlar, ekolojik restorasyona yerli gıda sistemleri bakış açısının uygulanmasının, pop-up restorasyon bağlamlarında yaygın olan yukarıdan aşağıya sömürge politikalarında karşılaşılan bazı sorunların çözümü için somut bir çerçeve sağlayabileceğini göstermekte.

S360'ta ortak değer yaratmayı odağımıza alarak günümüzün en önemli sürdürülebilirlik problemleri üzerine stratejik öneriler geliştiriyor, böylece kârı amaçla birleştiriyoruz.

Detaylı bilgi için kurumsal web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.s360.com.tr

İlginizi çekebilecek diğer makaleler

3 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Veriler, geçtiğimiz 12 aylık dönemde sıcaklıkların sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,5 derece üzerinde olduğunu gösteriyor

4 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Dünya Mülteciler Günü: Yenilikçi yaklaşımlar sürdürülebilir geçim kaynaklarının inşasına nasıl yardımcı olabilir?

2 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Kuşaklar arası liderlik iş dünyasını ve toplumu güçlendirebilir