Anasayfa

Avrupalılar yaşam tarzlarının değişmediği ölçüde iklim eylemi talep ediyor

Pazar araştırmacısı ve anket şirketi YouGov, 5-24 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdiği saha çalışmasıyla her ülkede 1.000'den fazla katılımcının temsili örneklemini sorguladı.

3 Dakikalık Okuma
|
İklim Kaynaklı Riskler ve Fırsatlar

Pazar araştırmacısı ve anket şirketi YouGov, 5-24 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdiği saha çalışmasıyla her ülkede 1.000'den fazla katılımcının temsili örneklemini sorguladı.  

Ankete göre pek çok Avrupalı iklim krizinden endişe duyuyor ve bu krizle mücadeleye yardımcı olmak için kişisel adımlar atmaya ve hükümet politikalarını desteklemeye hazır ancak alınacak önlemler yaşam tarzlarını ne kadar değiştirecekse o kadar az destek veriyorlar.

Yedi ülkede yapılan YouGov anketi, tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması, fosil yakıtlı araçların hurdaya çıkarılması gibi devlet düzeyinde iklim eylemlerine; yalnızca ikinci el giysiler satın almak, et ve süt ürünlerinden vazgeçmek gibi bireysel girişimlere verilen desteği test etti.

Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, Danimarka, İsveç, İspanya ve İtalya'dan gelen yanıtlar, birçok insanın hayatlarını sürdürme biçimlerini büyük ölçüde etkilemeyecek önlemlerden memnun olduğunu, ancak gerekli olabilecek daha büyük adımların popüler olmadığını gösterdi.

Ankete katılan tüm ülkelerde büyük çoğunluk (İsveç'te %60, Almanya'da %63 ve Birleşik Krallık'ta %65'ten İspanya'da %77, Fransa'da %79 ve İtalya'da %81'e kadar değişen oranlarda) iklim değişikliği ve etkileri konusunda çok ya da oldukça endişeli olduklarını belirtiyor.  

Genel olarak benzer yüzdeler iklimin insan faaliyetleri nedeniyle değiştiğini söylerken, çoğu ülkede katılımcıların %20'sinden daha azı iklim değişikliğinin insan faaliyetlerinden kaynaklanmadığına inanıyor ve en fazla %5'i iklim değişikliğinin gerçekleştiğini bile reddediyor.

Ayrıca, tüm ülkelerin başkalarıyla birlikte çalışmaları halinde iklim değişikliğiyle mücadelede daha etkili olacakları görüşüne %76 ile %85 arasında güçlü bir destek var; ancak bireylerin bu konuda tam olarak ne yapmak istedikleri konusunda daha az fikir birliği olduğu bir gerçek.

Büyük bir yaşam tarzı fedakarlığı gerektirmeyen önlemlerin popüler olduğu söylenebilir.  Danimarka’daki katılımcıların %40'ı ile Birleşik Krallık, İspanya ve İtalya’dakilerin %56’sı bir daha asla tek kullanımlık plastikten yapılmış ürünleri satın almayacağını belirtirken, İsveçlilerin %63'ü ile İspanyolların %75'i hükümetin bu ürünleri yasaklamasını destekliyor.

İklim değişikliğine yönelik bazı yaşam tarzı değişiklikleri destek görmüyor

Benzer şekilde, et ve süt ürünleri alımının haftada iki veya üç öğünle sınırlandırılması fikrine Almanya'da %28'den İtalya'da %43'e kadar oldukça güçlü bir destek var.  

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, evleri daha enerji verimli hale getirmeye yönelik devlet sübvansiyonları, İspanya'da %86'dan Almanya'da %67'ye kadar değişen oranlarda destek görürken, masrafların kişisel olarak karşılanması daha az destek görüyor (Almanya'da %19'dan İspanya'da %40'a).

Gönüllü olarak daha fazla et ve süt ürünü tüketmeme ve daha az çocuk sahibi olma gibi daha radikal öneriler ise sırasıyla %10 (Almanya) ile %19 (İtalya) ve %9 (Almanya) ile %17 (İtalya) arasında değişen oranlarda destekleniyor.

Karbon salımlarına önemli bir katkıda bulunan ve birçok Avrupa hükümetinin halihazırda yasal düzenlemeler yaptığı bir alan olan otomobil kullanımındaki değişiklikler de insanların yaşamları üzerinde yaratabilecekleri etkiyle yakın bir korelasyon gösteren yanıtlar aldı.  

Elektrikli bir otomobile geçmek isteyip istemeyecekleri sorulduğunda, ankete katılan yedi ülkedeki katılımcıların ortalama üçte biri olumlu yanıt verdi.

Seyahat ve yakıtla ilgili iklim değişikliği politikaları rağbet görmüyor

Toplu taşıma, yürüyüş ya da bisiklet kullanımı lehine araç kullanmaktan tamamen vazgeçme konusunda ise yanıtlar daha çeşitli. Fransa, İspanya ve İtalya'da sırasıyla %35, %44 ve %40'lık bir kesim bu yönde hareket etmeye istekli olduğunu belirtiyor.  

Destek İngiltere (%22), Almanya (%24), Danimarka (%20) ve İsveç'te (%21) daha düşük ancak Fransızların %25'i ve Almanların %28'i halihazırda araba kullanmak yerine yürüdüklerini, bisiklete bindiklerini veya toplu taşıma araçlarını kullandıklarını belirtiyor.

Ancak yakıt vergisinde zorunlu bir artış ve benzinli ve dizel araçların üretimini ve satışını tamamen yasaklayan bir hükümet mevzuatı fikrinin katılımcılar arasında popüler olmadığı gözlemlendi. Tüm ülkelerde daha fazla yakıt vergisi ödemeye karşı çıkanların sayısı, destekleyenlerin sayısından daha fazla oldu.  

Fosil yakıtlı araçların yasaklanması konusunda ne düşündükleri sorulduğunda ise, sadece İspanya ve İtalya'da bu fikre sıcak bakanların sayısı karşı çıkanların sayısından daha fazla. Fransa ve Almanya gibi ülkelerde ise bu fikre karşı çıkanların oranı destekleyenlerin neredeyse iki katı.

YouGov, bu verilere 5-24 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdiği saha çalışmasıyla her ülkede 1.000'den fazla katılımcının temsili örneklemini sorgulayarak ulaştı. Ankete göre pek çok Avrupalı iklim eylemi istiyor, ancak yaşam tarzlarını değiştirmesi durumunda bu istekleri azalıyor. Görünen o ki, iklim eyleminin kapsamı eyleme talep açısından önem arz ediyor.

S360'ta ortak değer yaratmayı odağımıza alarak günümüzün en önemli sürdürülebilirlik problemleri üzerine stratejik öneriler geliştiriyor, böylece kârı amaçla birleştiriyoruz.

Detaylı bilgi için kurumsal web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.s360.com.tr

İlginizi çekebilecek diğer makaleler

3 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Veriler, geçtiğimiz 12 aylık dönemde sıcaklıkların sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,5 derece üzerinde olduğunu gösteriyor

4 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Dünya Mülteciler Günü: Yenilikçi yaklaşımlar sürdürülebilir geçim kaynaklarının inşasına nasıl yardımcı olabilir?

2 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Kuşaklar arası liderlik iş dünyasını ve toplumu güçlendirebilir