Anasayfa

Avrupa Birliği’nden havacılık sektörü için yeşil yakıt zorunluluğu

Avrupa Birliği (AB), yeşil yakıt pazarını canlandırarak ısıyı hapseden salımları azaltmak ve havacılık sektörünü karbondan arındırmak için yeni bir anlaşmaya vardı.

2 Dakikalık Okuma
|
Net Sıfır ve Karbonsuzlaştırma
Sürdürülebilirlik için İnovasyon

Avrupa Birliği (AB), yeşil yakıt pazarını canlandırarak ısıyı hapseden salımları azaltmak ve havacılık sektörünü karbondan arındırmak için yeni bir anlaşmaya vardı. ReFuelEU Havacılık (ReFuelEU Aviation) önerisine odaklanan anlaşma, mayısın ilk haftasında yapılan görüşmelerin ardından Avrupa Parlamentosu ve Konseyinden geçti. Yasalaşması için AB ülkeleri tarafından onaylanması gerekiyor.

Yeni kurallar, havacılık sektöründe yakıt tedarikçilerinin, 2025 yılına kadar sağlanan toplam yakıtın %2'sinden başlayarak, sürdürülebilir havacılık yakıtı (Sustainable Aviation Fuel – SAF) sağlamasını gerektirecek şekilde belirlendi. Bu kuralların on yılın sonunda %6'ya, 2050'ye kadar ise %70'e çıkması bekleniyor. Ayrıca Avrupa’daki havalimanlarının, sentetik jet yakıtlarının dağıtımı söz konusu olduğunda altyapılarının amaca uygun olduğundan emin olmaları gerekecek.

AB yetkilileri anlaşmayı Avrupa havacılığı için bir dönüm noktası olarak nitelendirerek, önlemlerin fosil yakıt ithalatına bağımlılığı azaltmak ve enerji güvenliğini artırmak için tasarlandığını söyledi.

Avrupa Yeşil Mutabakatı (European Green Deal) Başkan Yardımcısı Frans Timmermans yaptığı açıklamada, AB havalimanlarındaki yakıt tedarikçileri, sürdürülebilir havacılık yakıtlarından artan bir pay sağlamalı ve uçak operatörleri kullanımlarını artırmalı, dedi. AB’nin, havacılık için daha sürdürülebilir bir geleceğe doğru kalkışa hazır olduğunu ekledi.

Havacılık sektörünün, Paris İklim Anlaşması’yla uyumlu hale gelmesi ve küresel ısınma üzerinde etkilerinin azaltılması için endüstrinin uzun vadede fosil yakıtlardan tamamen uzaklaşması gerekli.  

Havacılık için yeşil yakıtlar yasası, dünyanın önde gelen iklim bilimcilerin, ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak için sera gazı salımlarını hızlı ve sürekli bir azaltma çağrısında bulunan kılavuzu yayımlamasından kısa bir süre sonra gündeme geldi.

1,5 derecelik artış eşiği, önemli bir küresel hedef olarak kabul ediliyor çünkü küresel ısınmanın neden olduğu felekatler, bu seviyenin ötesinde daha olası hale geliyor. +1,5, +2,0 ve +3,0 derece eşik noktalarında küçük gibi görünen artışlar Dünya'nın tüm yaşam destek sisteminde dramatik değişimlere yol açabilecek farklara neden oluyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (International Energy Agency), havacılık sektörünün son yıllarda karayolu, demiryolu veya deniz taşımacılığından daha hızlı büyüdüğünü belirterek, havacılığın 2021'de enerjiyle ilgili küresel CO2 salımlarının %2'sinden fazlasını oluşturduğunu tahmin ediyor.

STK'lar için bir Avrupa çatı grubu olan Taşımacılık ve Çevre (Transport & Environment - T&E), AB'nin havacılık için yeni yeşil yakıt yasasını geniş çapta memnuniyetle karşıladı. T&E'de havacılık politikası sorumlusu Matteo Mirolo, anlaşmayı havacılık için dünyanın en büyük yeşil yakıt zorunluluğu yolunda atılan en önemli adım olarak değerlendirdi. AB, sektörü bu sayede karbonsuzlaştırmanın anahtarı olan sentetik yakıtları ikiye katladı ve sürdürülemez biyoyakıtların uçaklarda kullanımını sınırladı. T&E, AB tarafından önerilen hedeflerin, sektörün yakıt taleplerini karşılamak için sürdürülebilir SAF türü olan e-kerosen (e-kerosene) gibi sentetik yakıtlara yönelik gereklilikleri içerdiğini söyledi.

Müzakereciler ayrıca gıda mahsulleri ve palm yağı gibi en tartışmalı biyoyakıt hammaddelerinden bazılarını da anlaşmanın dışında tuttu, ancak T&E eklenen bazı hammaddelerin ne sürdürülebilir ne de ölçeklenebilir olduğunu kaydetti. Mirolo’ya göre SAF'lerin başarısını sağlamak, sentetik kerosen için endüstriyel destek politikaları gerektirecek. Aynı zamanda sürdürülemez biyoyakıtların uçak tanklarına kullanımını önlemek için daha güçlü korumaya ihtiyaç duyuluyor.

S360'ta ortak değer yaratmayı odağımıza alarak günümüzün en önemli sürdürülebilirlik problemleri üzerine stratejik öneriler geliştiriyor, böylece kârı amaçla birleştiriyoruz.

Detaylı bilgi için kurumsal web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.s360.com.tr

İlginizi çekebilecek diğer makaleler

3 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Veriler, geçtiğimiz 12 aylık dönemde sıcaklıkların sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,5 derece üzerinde olduğunu gösteriyor

4 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Dünya Mülteciler Günü: Yenilikçi yaklaşımlar sürdürülebilir geçim kaynaklarının inşasına nasıl yardımcı olabilir?

2 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Kuşaklar arası liderlik iş dünyasını ve toplumu güçlendirebilir