Anasayfa

Almanya’da ve ABD’de son zamanlarda tartışılan iklim yasaları

Alman hükümeti, 2024 ve 2027 yılları arasında bina yenileme, karbondan arındırma ve endüstri alanındaki çeşitli projelere 212 milyar Euro sağlayarak yeşil geçişi hızlandırmak amacıyla iklim ve dönüşüm fonunun (KTF) bütçesini 9 Ağustos Çarşamba günü onayladı. Bununla birlikte Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'ın ülke tarihindeki açık ara en önemli iklim yasası olan Enflasyon Azaltma Yasasını imzalayarak iç gündemin en temel parçalarından birini güvence altına alması üzerinden tam bir yıl geçti. Ancak IRA tarafından kaynaklanan harcamaların kesinliği hala bir tartışma konusu olmaya devam ediyor.

3 Dakikalık Okuma
|
ÇSY Yatırımları ve Finans
Etki Ekonomisi ve Toplumsal Yatırım
Sürdürülebilirlik için İnovasyon

Alman hükümeti, yeşil geçişi hızlandıracak büyük projelerifinanse etmek için her zamanki katı harcama düzenlemelerinden muaf olan özelbir fon kullanıyor. 2024 yılında hükümet çeşitli girişimlere 57,6 milyar Eurotahsis etti; bu, 2023'e göre önemli bir artış.

Maliye Bakanı Christian Lindner, KTF Ekonomi Planı’nın yeniliği teşvik etmeyi, karbondan arındırma ve dijitalleşme yoluyla gelecekteki fırsatlara zemin hazırlamayı hedeflediğini belirtti. Fonun odak noktası arasında enerji verimli bina yenilemelerinin finansmanı, endüstriyel karbonsuzlaştırma, yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması, elektromobilite ve şarj altyapısı yer alıyor.

Almanya’daki gelişmeler

Alman hükümeti, yeşil geçişi hızlandıracak büyük projeleri finanse etmek için her zamanki katı harcama düzenlemelerinden muaf olan özel bir fon kullanıyor. 2024 yılında hükümet çeşitli girişimlere 57,6 milyar Euro tahsis etti; bu, 2023'e göre önemli bir artış.

Maliye Bakanı Christian Lindner, KTF Ekonomi Planı’nın yeniliği teşvik etmeyi, karbondan arındırma ve dijitalleşme yoluyla gelecekteki fırsatlara zemin hazırlamayı hedeflediğini belirtti. Fonun odak noktası arasında enerji verimli bina yenilemelerinin finansmanı, endüstriyel karbonsuzlaştırma, yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması, elektromobilite ve şarj altyapısı yer alıyor.

2010 yılında Şansölye Merkel'in liderliğinde kurulan fonun önemi yeni hükümetin 2021'de göreve gelmesinden bu yana arttı. Hükümet, koalisyon anlaşmasında belirtilen projeleri desteklemek için 2021'de COVID-19 fonlarından KTF'ye 60 milyar Euro aktardı. Ayrıca hükümet, ulusal ve AB emisyon ticaret sistemlerinden elde edilen geliri kullanarak iklim fonunu finanse ediyor ve bu kaynaktan 2024 yılında 19 milyar Euro bekliyor.

Fonun en büyük kısmı (27 milyar Euro) mevcut petrollü ve gazlı ısıtma sistemlerinin ısı pompaları gibi çevre dostu alternatiflerle değiştirilmesine ayrıldı. 2024 sonrası ısıtma tesislerinin en az %65 oranında yenilenebilir enerjiye dayalı olması zorunlu hale getiriliyor ve fosil yakıtlı kazanlar fiilen yasaklanıyor.  27 milyar Euro aynı zamanda yeşil alternatiflere geçiş yapan hanelerin üzerindeki mali yükü de hafifletmeyi amaçlıyor. 

Bununla birlikte KTF, Deutsche Bahn'ın demiryolu ağını yenilemek ve genişletmek için uzun süredir devam eden gecikmelere çözüm bulmak amacıyla 12,5 milyar Euro'luk bir yatırım planlıyor. Ayrıca, 2024 yılında e-araç şarj altyapısının yaygınlaştırılması için 4,7 milyar Euro; hidrojen endüstrisinin geliştirilmesi için ise 3,8 milyar Euro tahsis edilecek. Hükümet, yarı iletken projelerine yönelik finansmanı artıracak ve yarı iletken üretimine de yaklaşık 4 milyar Euro tahsis edecek. 

ABD’deki gelişmeler

 IRA’nın imzalamasından tam bir yıl sonra, Amerikan ekonomisindeki dönüşüm açıkça görülmeye başlandı. Bu yasa sonrası, özel yatırımlar 86 milyar dolara ulaşarak, 51 yeni veya genişletilmiş güneş paneli tesisinin oluşumunu, 91 pil fabrikası kurulumunu ve 100.000'den fazla temiz enerji işi yaratılmasını sağladı.

Ancak bu yıl için bir konu belirsizliğini koruyor: IRA'dan kaynaklanan harcamaların kesinliği… Başlangıçtaki maliyet tahminleri sürekli olarak arttı ve şu anda yarım trilyon doları aşan bir aralığı kapsıyor.

Başlangıçta yasanın geçen yaz Kongre'den geçmesine, iklimle ilgili harcamalar için yaklaşık 370 milyar dolarlık tahminler eşlik etti. Ancak bu miktar yaklaşık bir tahmin ve geriye dönüp baktığımızda vergi kredilerinin ve teşviklerinin ABD Hazinesi’ne maliyetinin oldukça yüksek olacağı görülüyor. IRA'nın on yıl boyunca dağıtılan tavansız vergi kredilerini kullanan benzersiz mali mekanizması, harcama miktarının tahmin edilmesinde belirsizlik yaratıyor.

IRA kapsamındaki ilk vergi kesintileri bireyler ve şirketler tarafından gelecek yıl yapılacak ve potansiyel olarak harcamalar hakkında daha fazla bilgi ortaya çıkacak. Ancak elektrikli araç kredileri ve yeşil hidrojen vergi kredileri gibi teşviklere yönelik uygunluk kriterlerine ilişkin IRA kılavuzu gibi devam eden belirsizlikler devam ediyor. Makroekonomik eğilimler, davranış değişiklikleri ve politik faktörler IRA kapsamındaki potansiyel harcamaları daha da etkilemekte.

Özetle, IRA'nın harcamalar üzerindeki etkisi, karmaşık finansal mekanizmalar, vergi kredilerinin uzatılmış zaman çizelgesi, International Revenue Service (IRS) rehberliğinde devam eden belirsizlikler ve çeşitli ekonomik faktörler nedeniyle belirsizliğini koruyor. Bununla birlikte, yasanın yatırımları teşvik etme, istihdam yaratma ve iklim değişikliğini ele alma potansiyeli kabul ediliyor ve daha geniş ekonomik faydaların, acil maliyet kaygılarından daha ağır basması bekleniyor.

S360'ta ortak değer yaratmayı odağımıza alarak günümüzün en önemli sürdürülebilirlik problemleri üzerine stratejik öneriler geliştiriyor, böylece kârı amaçla birleştiriyoruz.

Detaylı bilgi için kurumsal web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.s360.com.tr

İlginizi çekebilecek diğer makaleler

3 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Veriler, geçtiğimiz 12 aylık dönemde sıcaklıkların sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,5 derece üzerinde olduğunu gösteriyor

4 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Dünya Mülteciler Günü: Yenilikçi yaklaşımlar sürdürülebilir geçim kaynaklarının inşasına nasıl yardımcı olabilir?

2 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Kuşaklar arası liderlik iş dünyasını ve toplumu güçlendirebilir