Anasayfa

ABD'deki Artan Talep Üzerine Yeni Nesil Plastik Geri Dönüşüm Tesisi

Las Vegas'taki yeni bir tesis, çöpe atılan şişeleri işleyerek "geri dönüştürmek" yerine yeniden gıda sınıfı plastik haline getiriyor.

3 Dakikalık Okuma
|
Sürdürülebilirlik Stratejisi

Las Vegas, genellikle kumar ve eğlenceyle özdeşleşmiş olsa da, şu günlerde şehir sınırlarındaki en çekici bahis, çevre dostu bir projeye ait. Republic Services Inc.'in açtığı 75.000 metrekarelik Polimer Merkezi, ülkenin dört bir yanından gelen plastik atıklarını işleyerek ve üreticilere yüksek kaliteli malzemeler sağlayarak, çöpe atılan şişeleri "geri dönüştürmek" yerine yeniden gıda sınıfı plastik haline getiriyor. 

 

ABD'nin en büyük çöp taşıyıcılarından biri olan Republic Services geri dönüştürülmüş PET flake (kullanılmış PET şişelerin geri dönüştürülmesiyle elde edilen ince parçacıklar) pazarında beklenen büyüme potansiyelinden faydalanmak için, 70 milyon dolarlık yatırım ile bu tesisi açtı. Her yıl 40 milyon ton plastik üretilen ABD'de, sadece %9'unun geri dönüştürüldüğü göz önüne alındığında, bu tesisin önemi daha da artıyor. Özellikle PET, çoğu plastik türünden daha yüksek bir geri dönüşüm oranına sahip olmasına rağmen hali hazırdaki kapasitenin üzerine çıkmakta zorlanılıyor.,. 

Geri dönüştürülmüş PET'e olan talep, maliyet değişkenliği ve malzemenin toksisitesi gibi zorluklar nedeniyle sınırlı kalmıştı. Ancak Republic yöneticileri, şu anda geri dönüştürülmüş flake talebinin o kadar yüksek olduğunu belirtiyor ki, ham balyaların üç katı prim talep ediyorlar. Bu durum, geri dönüşümü teşvik edici bir unsura dönüşüyor. 

BloombergNEF'in sürdürülebilir malzemeler başkanı Julia Attwood'a göre, şirketler ve hükümetlerin geri dönüştürülmüş içerik kullanımını zorunlu hale getirmesi, tüketici talebinin artmasına neden oluyor. Ancak bu talebi karşılamak için geri dönüştürülmüş malzemenin bulunamaması veya sınırlı olması, endişe kaynağı oluşturuyor. Yeni Polimer Merkezi, bu endişeleri azaltmaya yönelik bir adım olarak görülüyor. 

Çevre dostu taahhütler artarken, örneğin Coca-Cola'nın ambalajlarında %50 oranında geri dönüştürülmüş malzeme kullanma hedefine ulaşma çabası, Polimer Merkezi gibi tesislerin önemini artırıyor. Ancak, plastik kirliliği sorununu çözmenin en etkili yolu, ilk aşamada bu kadar fazla plastik üretiminden vazgeçmek olabilir. Aktivist Jan Dell, büyük ölçekli yerli PET geri dönüşümünü destekleyecek ekonomik bir durumun henüz olmadığını belirtiyor. 

Republic Services, sadece geri dönüştürülebilir maddeleri toplamak ve satmakla yetinmeyip, şimdi dikey entegrasyon ile süreci daha etkin hale getirmeyi hedefliyor. Ancak, tüketicilerin PET şişeleri uygun şekilde geri dönüştürme konusundaki alışkanlıklarının düzeltilmesi gerekiyor. Şirketin yöneticilerine göre, tüketicilerin çoğu PET şişeleri kamuya açık çöp kutularına atıyor, bu da tedarikin %50'sinin dışarıdan sağlanmasına neden oluyor. 

 

Republic'in yeni tesisinin, ABD'deki plastik geri dönüşümü piyasasında büyük bir potansiyel taşıdığı ve genel olarak geri dönüşüm için daha parlak günlerin beklendiği belirtiliyor. Ancak, tüketicilerin plastik şişeleri geri dönüşüm kutularına atma konusundaki alışkanlıklarının değişmesi gerektiği ve bu tür tesislerin tedarik sorunlarıyla karşılaşabileceği de unutulmamalı. Plastik kirliliğini azaltmanın en etkili yolunun, ilk etapta bu kadar büyük miktarlarda plastik üretmekten vazgeçmek olduğunu savunan bazı aktivistler de bulunuyor. Her ne olursa olsun, Republic'in yeni tesisinin, plastik geri dönüşümüne ve sürdürülebilirliğe yönelik çabaları güçlendirmekte önemli bir adım olduğu söylenebilir.

S360'ta ortak değer yaratmayı odağımıza alarak günümüzün en önemli sürdürülebilirlik problemleri üzerine stratejik öneriler geliştiriyor, böylece kârı amaçla birleştiriyoruz.

Detaylı bilgi için kurumsal web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.s360.com.tr

İlginizi çekebilecek diğer makaleler

3 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Veriler, geçtiğimiz 12 aylık dönemde sıcaklıkların sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,5 derece üzerinde olduğunu gösteriyor

4 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Dünya Mülteciler Günü: Yenilikçi yaklaşımlar sürdürülebilir geçim kaynaklarının inşasına nasıl yardımcı olabilir?

2 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Kuşaklar arası liderlik iş dünyasını ve toplumu güçlendirebilir